Etiquetes

, ,

L’economista ofereix motius i propostes per a la crisi conjuntural que afecta els ajuntaments catalans

El catedràtic de Finances Públiques a l’UB Joaquim Solé creu que “cada ajuntament és un món”. No obstant, ofereix una visió global del seu exhaustiu anàlisi sobre com es gestiona la crisi a nivell local en la conferència “Crisi del finançament i de la gestió municipals: fets i comportaments”. Solé assegura que “el model de finançament municipal no és dolent en la seva estructura, però cal millorar-lo”.

Solé insisteix que s’ha dut a terme un endarreriment deliberat de la revisió cadastral periodificada obligatòria. Hi ha una “manca d’incentius i dosificació de les revisions per part de l’Estat”, ja que aquestes suposen un cost. Paradoxalment, les inspeccions suposarien una inversió, perquè permetrien calcular la variació de l’IBI, impost “molt estable” i “pedra angular” per a la recuperació econòmica municipal.

Però la responsabilitat també recau sobre l’administració intrínseca: la “rivalitat municipal” i la voluntat d'”identitat local” han dut a la construcció d’infraestructures poc utilitzades i a un “endeutament irresponsable”.

La solució: iniciar un càlcul periòdic de costos, servei per servei, i sospesar-ne el tancament d’alguns en lloc de fer retallades lineals del 10%, qualificades d'”irraccionals per Solé. “S’ha de recuperar el lideratge polític local”: apel·lar al ciutadà i explicar-li la situació financera de forma planera i accessible per tal de guanyar la seva confiança i implicació.

Marina Hernández

Anuncis