Etiquetes

, , , ,

Ramilo fa una homenatge a Concepció Carreras, una escriptora olotina poc valorada en el mapa literari català

El poeta Carles Duarte encapçala la presentació del llibre de Carme Ramilo Concepció Carreras Pau o la sublimació de la paraula, a l’Institut d’Estudis Catalans. En aquest llibre Ramilo rescata de l’oblit el treball de Concepció Carreras, una escriptora d’Olot en els anys convulsos de la guerra civil.

Carme Ramilo aconsegueix plasmar a la seva obra el moment de l’anarquisme i les confrontacions violentes que sacsejaven la societat catalana: temps en què les dones estaven avocades a la marginalitat literària.

Carles Duarte (esquerra) presenta el llibre de Carme Ramilo (centre) que apel·la a l'ànima de la cultura catalana

L’escriptora va començar fent un treball d’investigació sobre Carreras quan estudiava el doctorat a Girona, i aquesta va ser l’empenta per escriure el seu llibre. Segons Carles Duarte és una obra “crucial” per a la literatura de gènere, perquè permet entendre l’evolució que s’ha produït des de la Renaixença fins els nostres dies des d’una mirada femenina.

Concepció Carreras Pau o la sublimació de la paraula aplega la trajectòria vital i literària de l’escriptora olotina, a més d’un recull de poemes seus. Ramilo explica que l’escriptora era una persona “sensible, que patia i tanmateix celebrava joiosament la vida”.

Ramilo i Duarte estan d’acord en afirmar la importància que té l’escola paisatgística d’Olot en la figura de Concepció Carreras. Duarte llegeix Capvespre de maig de Concepció Carreras per evidenciar com l’escriptora fa de la naturalesa literatura, i alhora converteix “la vida en un goig constant”. La presentació del llibre culmina en una recitació de quatre poemes per part dels dos amfitrions.

Mariona Ibàñez

Anuncis