Etiquetes

, , ,

Philippe Ciais, François Gemmene i Gerd Leipold condueixen la jornada sobre l’evolució de l’escalfament global en l’esfera política i social 

Gerd Leipold, exdirector de Greenpeace, explica que “el president Lula va arribar a dir que el canvi climàtic és un tema per a nois i per a gays“. Avui, dos terços de la població considera que l’escalfament global és un problema greu. “No n’hi ha prou amb un 30% d’economia verda, perquè l’altra 70% està contribuint a un planeta més gris”, defensa Leipold.

Gerd Leipold assegura que el rol del països no industrialitzats en les cimeres ha canviat

A nivell polític es dóna un conflicte entre idealisme i interessos econòmics o rivalitat internacional: l’ex-director de Greenpeace denuncia que els països rics van començar a preocupar-se pel canvi climàtic quan les seves economies ja havien crescut, per tant l’argument actual per als estats en vies de desenvolupament s’ha convertit en “no ens copieu”. És a dir, el canvi climàtic està en funció de la conducta política i social.

François Gemmene, al seu torn, ens avisa que “si la temperatura terrestre augmenta 4ºC, algunes zones de la terra seran inhabitables”, per tant els fluxos migratoris incrementaran considerablement. “Els governs i els mitjans utilitzen la premissa que els refugiats climàtics signifiquen un perill per tal que reduïm les nostres emissions”. El Museu de Londres va exhibir uns fotomuntatges de la ciutat envaïda per immigrants climàtics per tal de conscienciar els ciutadans.

No obstant, l’expert francès matisa aquesta teoria: “aquells més vulnerables al canvi climàtic acostumen a ser els que tenen menys recursos per a emigrar”. També recalca que el medi ambient i l’esfera socio-econòmica estan íntimament lligats: “un món amb 4ºC més posaria en perill el dret a marxar del país”, i això significaria un “retrocés humà”. Una mostra que l’esfera social està determinada pel medi ambient. I viceversa.

Marina Hernández

Anuncis