Etiquetes

, ,

La conferència: Règim de béns i sistemes de protecció dels cònjuges en els casos de crisi matrimonial és a càrrec de la magistrada del Tribunal Suprem Encarna Roca Trias 

Encarna Roca assegura que la implantació del model de compensació econòmica obeeix més a raons socials que pròpiament jurídiques

El cicle de conferències de la Societat Catalana d’Estudis Jurídics permet la divulgació del dret civil català en el moment en que s’està desenvolupant i, per tant, esdevé una eina per apropar aquests coneixements als ciutadans.

El president d’aquesta societat, Josep Cruanyes assegura que “no es tracta d’un cicle que aquí s’acaba”, perquè el seu objectiu és seguir treballant per la difusió i comprensió del dret català. “El nostre”.

La ponència Règim de béns i sistemes de protecció dels cònjuges en els casos de crisi matrimonial es centra en el nou tipus de marc econòmic matrimonial que hi ha a Catalunya: el règim de compensació de béns.

Encarna Roca planteja un esquema de 3 ítems per entendre aquest règim que substitueix al vell model de separació de béns: la definició conceptual, les causes dels desequilibris entre els cònjuges i el càlcul numèric d’aquests desequilibris.

D’aquesta manera, la ponent explica que el règim de compensació matrimonial es dóna en el moment del divorci i és la remuneració econòmica que ha de rebre el cònjuge en cas que s’hagi dedicat a la llar o hagi treballat per a l’altre cònjuge sense retribució o amb retribució insuficient.

La magistrada considera que les decisions en matèria de dret civil avancen pausadament a Catalunya, és a dir, que aquesta nova reforma s’ha adoptat mica en mica “esperant que la gent s’hi acostumi” enlloc d’imposar-la directament. I això, diu, provoca greus problemàtiques alhora d’acatar les lleis.

Encarna Roca acaba determinant que “a vegades els magistrats tenen molta feina i poca imaginació” i és en aquest sentit que el règim català ha adoptat un model de compensació seguint els principis de la legislació italiana.

Mariona Ibàñez

Anuncis