Etiquetes

, , ,

El Dia Internacional de les Dones a l’IEC se celebra amb la conferència “Lynn Margulis: la voluntat d’ésser, l’impuls de fer”

“Sense ciència no hi ha cultura”, deia la doctora Lynn Margulis, formuladora de la teoria endosimbiòtica i classificadora dels éssers vius en cinc regnes. Tres mesos després de la seva mort, l’IEC organitza un acte d’homenatge, conduit per Carmen Chica i Mercè Piqueras, on quinze dones ens parlen de la relació professional i personal que van mantenir amb ella.

Lynn Margulis: "La ciència d'avui és la mitologia del futur"

La catedràtica de l’UAB Montse Ponsà assegura que “sense rebels agosarats com ella, la ciència no aconseguiria avançar”. La seva frase preferida era “no te lo puedes perder”, recorda Isabel Esteve, professora de l’UAB. I és que una “curiositat insaciable” la va dur a fer nombroses investigacions en zoologia, botànica, biologia teòrica, citologia, etc. Si bé va tenir alguns detractors en l’inici de la seva trajectòria, les seves innovadores i coherents teories van acabar sent acceptades per unanimitat.

Però “és molt difícil separar la seva part professional del que hem viscut amb ella”, comenta emocionada Isabel Esteve. Anna Omedes, del Museu de Ciències Naturals de Barcelona, ens diu que sempre que pensa en ella la veu somrient.

Tenia la capacitat d’interessar i interessar-se: “la Lynn t’escoltava sense cap pressa, semblava que el més important que havia de fer en aquell moment era sentir el que li estaves explicant”. El seu entusiasme, generositat i voluntat de divulgació la converteixen, segons totes les conferenciants, en un model de dona a seguir. Marisa Castro, catedràtica a la Universitat de Vigo, és directa: “Lynn desbordaba”.

Marina Hernández

Anuncis