Etiquetes

, , , ,

La filial de l’IEC publica una anàlisi social que fa balanç de l’última època de govern d’esquerres a Catalunya

Ahir es va fer la presentació del cinquè anuari català elaborat des de l’Associació Catalana de Sociologia. Tal com va apuntar el president de l’entitat, Salvador Giner, aquest és “un recull de la vida del país” i d’aquells temes de major interès social que han tingut lloc en els últims anys de Govern d’Entesa (2003-2010). “És un llibre àgil, que enorgulleix i dignifica la nostra filial”, afegia el sociòleg català.

Majó, Castells, Giner, Rotger i Masjuan durant la presentació de l'anuari que exemplifica la "recerca activa" per estudiar com resoldre els fenomens sociològics actuals.

La presentació de l’anuari “Societat Catalana 2011” va servir per fer un repàs als perquès de la situació crítica actual. Així, el coordinador de l’anuari, Josep Mª Masjuan, va fer èmfasi en la necessitat d’emprendre una anàlisi objectiva i “no només fer-se ressò de les modes i dels interessos polítics de cada moment”. El report sociològic s’estructura en tres parts diferents: crisi econòmica, polítiques públiques i concretes i societat civil -o moviments socials-. Masjuan va aprofitar també per demanar que “els partits catalans abandonin l’infantilisme i que posin per davant el benefici de Catalunya”.

Per altra banda, l’exministre d’Indústria, Joan Majó, va apuntar que la perplexitat de la població s’ha convertit ja en quelcom “pitjor”, en desorientació. Majó va expressar que la crisi que vivim és “plural i mutant” i que “és la primera crisi global, però diferent a cada lloc”. L’exministre també va sentenciar que quan al 2008 més d’un milió de persones es van quedar a l’atur “no es tractava de reactivar, sinó de reconvertir”. És a dir que no era vàlid “tornar a posar totxo” i en canvi sí que calia “idear nous llocs de treball”. Majó va acabar la seva ponència afirmant que si els Estats del Benestar no es reformen i es fan més sotenibles serà impossible mantenir-los.

Per últim va intervenir l’exconseller d’Economia, Antoni Castells, per concloure que durant l’etapa en què ell va ser conseller (2003-2010) “les polítiques van ser millor que la política”. I també va apuntar que caldria desprendre’s de les “patologies del país” com són “el cofoïsme i el victimisme” que es tradueixen en un “no hi podem fer res”.

Sònia González

Anuncis