Etiquetes

, , ,

L’antropòloga fa una conferència on atribueix la seva clausura a la “repulsió” que li provocava a l’establishment polític americà

Sophia Vackimes és experta en la inspecció del món de la ciència, en com pot afectar-nos el discurs ideològic d’un museu. En concret, ha realitzat un exhaustiu anàlisi de Science in American Life, exposició “irrepetible” sobre ciència i societat inaugurada el 1994 al National Museum of American History i que va tancar-se el novembre de 2011.

Image

L'antropòloga assegura que acusar l'exposició de fer cas omís a la importància de la ciència és "fonamentalista"

Des d’abans de ser inaugurada, l’exposició va ser acusada d’”anti-científica” per la premsa i patrocinadors com l’American Chemical Society. El Congrés dels EUA va amenaçar amb realitzar-ne una investigació, i Arthur Molella, principal comissari, va dimitir per veure’s obligat a modificar massa els textos originals.

Els motius de la polèmica? La ciència acostuma a presentar-se com a quelcom aïllat de la història i la societat, i Science in American Life era trencadora i crítica en aquest sentit. Perquè “ignorar que la ciència té reverberacions socials és fingir que aquesta es mou en un buit”, protesta Vackimes.

L’exposició incitava a la reflexió i posava en tela de judici el lligam entre ciència i progrés moral del país: hi havia seccions on es denunciava la política racista, masclista i anti-ecològica de l’Amèrica del segle XX, l’ús de diner públic per a la investigació nuclear o l’experimentació farmacèutica a Haití i Mèxic.

El missatge era punyent en com els Estats Units s’han servit dels sintètics, les bombes atòmiques o les “fraudulentes” ciències del comportament dels anys 60 per a implantar una American Way of Life “més que qüestionable”. “El més estrany és que un país com els Estats Units no l’hagi tancat fins ara”, critica Vackimes.

Image

'Family Fallout Shelter': refugi nuclear real d'una família nord-americana cedit a 'Science in American Life'

Marina Hernández

Anuncis